En väldigt fin högtid

MIDDAGEN
Det blev som väntat väldigt trevligt igår hemma hos Jörgen och Nanna :) Nanna hade lagat god mat från både Thailand och Italien :) Högtiden som firades var Loy Krathong och något som verkligen betyder mycket för Nanna så det var roligt att få fira det med henne. Eftersom vi inte hade tillgång till saker som man egentligen ska ha när man gör sin lotusblomma blev våra av papper men ändå fina och Nanna var nöjd med resultatet och det är huvudsaken :) Vi satte ljus i mitten av blomman och gick ner till sjön och la i dom, Nanna sa några ord och sen stod vi och tittade på blommorna när dom åkte iväg.
Eftersom jag är så dålig på att förklara så kommer här lite text om högtiden och även några bilder :) Texten är lånad och hittad på Google.


Loy Krathong har firats på fullmånedagen i den tolfte månkalendermånaden sedan 1300-talet, så Noppamat, en av Sukhothaikungen Loethais konkubiner, gjorde den första krathongen och lät den flyta iväg på floden.

Loy Krathong

Loy, eller looi [ลอย] betyder att flyta. Krathong [กระทง] är vad det, traditionellt av bananstam gjorda, flytetyget kallas.

Krathongen dekoreras med bananblad skurna i intrikata mönster och blommor. Innan man sätter ut den i vattnet tänder man ljus och rökelse och lägger i några mynt, som offer till flodgudinnan och som tack för livet hon gett genom vattnet.

Man antar att festivalen ursprungligen uppstod i Indien, för att hedra Ganges flodgud och den kom till Thailand som en brahmansk rit.

När man släpper iväg krathongen ses det som att man symboliskt låter allt det onda från det gågna året flyta iväg så att man kan starta om på ny kula.

Två krathonger flyter sida vid sida för ett långt liv tillsammans


Par som släpper sina kratonger tillsammans följer med spänning deras färd ut på floden. Flyter de sida vid sida tills man inte längre kan urskilja dem betyder det att de två kommer att få ett långt och lyckligt liv tillsammans.

Separerar krathongerna, kommer förhållandet inte att hålla. Ett annat dåligt tecken är om ljuset slocknar innan krathongen har försvunnit utom synhåll. Ju längre ljuset lyser, desto bättre kommer det kommande året att bli.

Förutom sjösättandet av krathonger brukar det hållas skönhetstävlingar i samband med Loy Krathong. Vinnaren utses till Miss Noppamat.

Allt är dock inte frid och fröjd under denna, en av landets populäraste högtider, som konstigt nog inte är allmän helgdag.

Numer är det ovanligt att man tillverkar krathongerna av banan. Betydligt vanligare är frigolit. Det är ju inte så bra för miljön.

Ett annat otyg är alla fyrverkerier och smällare. Fyrverkerierna sprider inte bara glädje för åskådarna, utan även smärta. Varje år skadas många av fyrverkerier som kommit ur kurs och av smällare som kastas in i folksamlingar.

I år vill Bangkok Stad göra något åt dessa problem genom att förbjuda användandet av fyrverkerier och smällare. Böter för brott mot förbudet är 1,000 baht eller en månads fängelse. Eller både och.

Samtidigt avråds folk från att köpa frigolitkrathonger och går ut med sloganen "En familj - en krathong" för att minska avfallsproblemet. Förra året samlade man in 1,4 miljoner eller 38 ton krathonger i stadens kanaler.

I år infaller Loy Krathong på lördag, den 24 november och firas vid minsta vattendrag över hela landet.

Vill ni bli festens centrala punkt, lär er den speciell sång som sjungs varje år under Loy Krathong.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0